Breng in een pan op het fornuis de witte wijn samen met de kruidnagel, laurierblaadje, kaneelstokje, suiker, merg en lege peul van het vanillestokje, en de sinaasappelschil aan de kook.
Roer tot de suiker is opgelost.
Hol ondertussen de onderkant van de peren voorzichtig uit, verwijder indien mogelijk het klokhuis, en plaats de peren in een afgesloten stoomovenpan.
Giet het warme wijnmengsel met specerijen over de peren.
Schuif de stoomovenpan in de stoomoven.
Stoom de peren op 100°C gedurende 60 minuten.
Laat ze vervolgens afkoelen in het vocht, bij voorkeur een nacht, en laat ze daarna goed uitlekken in een zeef.
Vul de holte van elke peer met een deel van het amandelspijs en druk voorzichtig aan.
Verpak elke peer in een plakje bladerdeeg en bestrijk met het losgeklopte ei.
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
Meng suiker en kaneel voor de kaneelsuiker en rol de peertjes erdoorheen.
Plaats de peertjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 20 minuten op 200°C (hetelucht).
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een muscat, vormt een heerlijke aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en het amandelspijs.