Deze traditionele Anijs Koekjes zijn een klassieker onder het Nederlandse Kerstgebak. De koekjes, gemaakt met basterdsuiker en verkruimelde anijsblokjes, verspreiden een heerlijke, warme geur door het huis. Door een gaatje te maken met een rietje, zijn deze Anijs Koekjes perfect om na het bakken met een lintje in de kerstboom te hangen.
Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
Ei loskloppen en helft ervan door bloemmengsel roeren.
Boter hierin met 2 messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 170 graden C.
Deeg uitrollen tot 3 mm dikke lap.
Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden.
Aan bovenkant (met dik rietje) gaatje in koekje maken.
Koekjes met tussenruimte op bakplaat leggen en met losgeklopt ei bestrijken.
Koekjes in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
Lint door gaatjes halen en koekjes ophangen.
U kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket.
U hoeft de koekjes dan, voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de Anijs Koekjes op een schaal naast de koffie of thee. Ze zijn ook perfect als eetbare decoratie in de Kerstboom.Wijnadvies:Bij deze zoete en aromatische Anijs Koekjes past een lichtzoete dessertwijn die de kruidigheid van de anijs kan complimenteren. Een Moscato d’Asti met zijn lage alcohol en lichte bubbels zorgt voor een frisse balans bij het Kerstgebak.