Snijd het varkensvlees in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
Pel de uien en snipper ze grof.
Pel de knoflookteentjes.
Maak de rode lomboks schoon en snijd ze in stukjes.
Doe de gesnipperde uien, knoflook en stukjes lombok in een vijzel of gebruik een staafmixer om ze fijn te malen tot een boemboe (kruidenpasta).
Voeg de gemberpoeder, laospoeder, kentjoer, ketoembar en djinten toe aan de boemboe en meng goed.
Verhit de olie in een wadjan of een braadpan op middelhoog vuur.
Fruit de boemboe en de serehpoeder in de hete olie gedurende enkele minuten, totdat de geuren vrijkomen.
Voeg de blokjes varkensvlees toe aan de pan en bak ze rondom bruin.
Voeg een klein beetje kokend water toe (alleen als het te droog wordt) en de salambladen.
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat het vlees ongeveer 30-45 minuten zachtjes stoven totdat het gaar is.
Roer af en toe.
Breng de rendang op smaak met zout.
Rasp de dikke santen fijn en roer de geraspte santen door de saus.
Laat de santen al roerend oplossen en de saus indikken.
Serveer de Babi Rendang warm met witte rijst en eventuele andere Indonesische bijgerechten zoals atjar of seroendeng.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Garneer met wat gebakken uitjes (bawang goreng) voor extra smaak en textuur.Wijnadvies:Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer kan goed passen bij de rijke smaken van de rendang.