400gElstar appelsgeschild en in kleine blokjes gesneden
75mltroebele appelsap
60gbruine basterdsuiker
40gboterop kamertemperatuur
25grozijnen
20gpecannoten of walnotenfijngehakt
10gmaïzena
1,5tlgemalen kaneel
1tlvanille-extract
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Bak de appelblokjes in een pan met 20 g boter en 30 g basterdsuiker gedurende 4-5 minuten.
Meng de maïzena met het appelsap en voeg dit, al roerend, toe aan de appelblokjes.
Voeg de rozijnen en vanille-extract toe, verwarm tot het mengsel bindt en zet het vuur uit.
Giet de appelvulling in een ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Besmeer het bladerdeeg met de resterende zachte boter, laat 2 cm aan één van de korte zijden vrij.
Meng de overgebleven basterdsuiker met kaneel en strooi gelijkmatig over de boter.
Verdeel de fijngehakte noten over de suiker en druk lichtjes aan.
Rol het bladerdeeg strak op vanaf de zijde met vulling, bestrijk het laatste stukje deeg met water en druk de naad goed aan.
Wikkel de rol in bakpapier en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast (kan ook een dag van tevoren).
Snijd de gekoelde bladerdeegrol in 12 plakken van 1 cm en verdeel ze over de appelvulling in de ovenschaal.
Bak de cinnamon rolls 40 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer warm met vanille-ijs of vanillesaus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de appelschotel warm met een bolletje vanille-ijs of een beetje vanillesaus.Wijnadvies:Een zoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese combineert perfect met de zoete en fruitige smaken van dit dessert.