Daging Smoor Djawa is een klassiek Indonesisch stoofgerecht van mals rundvlees in een rijke, kruidige en zoete saus. Dit rundvlees stoofpot is een smaakvol Indonesisch gerecht dat perfect is voor koude dagen.
Verhit de olie in een pan en bak de runderlappen aan alle kanten bruin.
Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Maak in de tussentijd een kruidenpasta door de uien, knoflook, trassi, goela djawa, djahépoeder en laospoeder fijn te wrijven in een vijzel of mixer.
Fruit de kruidenpasta in dezelfde pan tot de uien zacht en goudbruin zijn.
Voeg het vlees weer toe aan de pan, samen met de ketjap manis en zout.
Voeg eventueel water toe totdat het vlees volledig ondergedompeld is.
Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat het vlees zachtjes sudderen tot het botermals is.
Dit duurt ongeveer 2 uur.
Serveer direct of de volgende dag; de smaken worden dan nog intenser.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
Serveer dit heerlijke rundvlees in ketjap gerecht met gestoomde witte rijst, gefrituurde uitjes en een frisse komkommersalade om het gerecht in balans te brengen. Een schijfje limoen past er ook goed bij.
Wijnadvies
Bij dit rijke en kruidige stoofgerecht past een robuuste rode wijn zoals een Shiraz, Cabernet Sauvignon of een Merlot.