Een spectaculair dessert voor speciale gelegenheden: geflambeerde clementines geserveerd met romig vanille-ijs. Dit nagerecht combineert de frisse smaak van citrus met de rijke, zoete smaak van karamel en een vleugje mandarijnenlikeur.
Pers 4 clementines uit en vang het sap op in een steelpannetje.
Pel de overige 4 clementines en verdeel ze in partjes.
Laat een nootje boter smelten in een flambeerpan.
Voeg de clementinepartjes toe aan de pan en bak ze gedurende 2 minuten totdat ze licht gekarameliseerd zijn.
Bestrooi de partjes met suiker en laat ze kort karamelliseren.
Blus de pan met mandarijnenlikeur en flambeer voorzichtig.
Voeg het clementinesap toe en laat het geheel goed doorkoken totdat de saus iets is ingedikt.
Serveer de geflambeerde clementines in een diep bord samen met een bolletje vanille-ijs.
Garneer het dessert met een takje munt en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:Combineer dit dessert met een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte Moscato, die de zoete en citrusachtige smaken van de clementines en de likeur aanvullen.