Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes.
Kook de bloemkoolroosjes in een pan met weinig water en zout gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand.
Snijd de olijven in stukjes en meng ze met de Italiaanse kruiden en gezeefde tomaten.
Meng de geraspte kaas met de zure room in een aparte kom.
Vet een kleine ovenschaal in met een klontje boter.
Leg de bloemkoolroosjes in de ovenschaal en verdeel de tomatensaus gelijkmatig erover.
Strijk het kaas-roommengsel over de tomatensaus.
Plaats de schaal ongeveer 10 cm onder de grill en gratineer de bloemkool gedurende 4-5 minuten, tot de bovenkant goudbruin en bubbelt.
Serveer direct als bijgerecht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer deze gegratineerde bloemkool met een knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een gegrilde kipfilet of vegetarische burger.Wijnadvies:Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij dit romige bloemkoolgerecht.