Gegratineerde Geitenkaas met Perencompôte en Honing
Een verfijnd gerecht van gegratineerde geitenkaas met een zoete perencompôte, rijk aan smaken en perfect voor een luxe voorgerecht of nagerecht. Serveer het met vers stokbrood voor een extra traktatie.
Kook het water met de suiker, citroensap, kaneelstokje en het open gesneden vanillestokje in een kleine sauspan totdat de hoeveelheid tot de helft is ingekookt.
Verwijder daarna de stokjes.
Schil de peren, verwijder het klokhuis, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Pocheer de perenblokjes in het suikerwater.
Voeg de krenten en rozijnen toe en pocheer alles totdat het gaar is.
Voeg de geleisuiker toe en laat het mengsel binden tot een lichte compôte.
Halveer de koude geitenkaasjes en leg ze op een bakplaat.
Smeer de kaasjes in met honing en zet ze in een voorverwarmde oven van 220°C totdat ze lichtbruin zijn.
Verwarm de resterende honing.
Plucheer de tomaten (schil ze door kort in kokend water te dompelen), snijd ze in reepjes en zet apart.
Plaats de gegratineerde geitenkaasjes in het midden van het bord.
Schep 3 eetlepels van de perencompôte rondom elk kaasje.
Nappeer (bedek) de kaasjes met 1 lepel warme honing.
Garneer de compôte met kervel en stukjes tomaat.
Serveer de geitenkaas met stokbrood.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:Combineer dit gerecht met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoete en hartige smaken van de geitenkaas en perencompôte prachtig aanvullen.