Breng in een grote, platte pan water met een snufje zout aan de kook.
Voeg de mosselen toe en kook ze circa 10 minuten.
Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze kort af onder koud water en haal ze uit de schelpen.
Bewaar het kookvocht.
Verhit de olie in een grote pan.
Fruit de fijngehakte knoflook en ui tot ze glazig zijn.
Voeg de gesneden paprika toe en bak deze zachtjes mee.
Snijd de tomaten uit blik in stukken en voeg ze samen met het tomatensap, het mosselkookvocht en de witte wijn toe aan de soep.
Laat het geheel kort koken en vervolgens nog 10 minuten zachtjes sudderen.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Voeg de gekookte mosselen toe en laat ze kort meekoken.
Verdeel de mossel-tomatensoep over 4 vuurvaste schaaltjes of kommen.
Bestrooi ze royaal met gemalen Emmental kaas.
Plaats de schaaltjes onder de grill of in een voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en een mooie lichtbruine kleur heeft.
Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer deze soep met knapperig glutenvrij stokbrood en een frisse salade voor een complete maaltijd.Wijnadvies: Een droge, fruitige witte wijn, zoals Chardonnay, past perfect bij deze gegratineerde mossel-tomatensoep.