Gegratineerde Mossel-Tomatensoep
Ingrediënten
- 1 kg verse mosselen
- 1 kopje water
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngehakt
- 1 paprika in repen gesneden
- 4 eetlepels olie
- 1 blikje tomaten ca. 800 g uitlekgewicht
- ¼ liter droge witte wijn
- Zout
- Peper
- 4 grote eetlepels gemalen Emmental kaas
Instructies
- Breng in een grote, platte pan water met een snufje zout aan de kook.
- Voeg de mosselen toe en kook ze circa 10 minuten.
- Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze kort af onder koud water en haal ze uit de schelpen.
- Bewaar het kookvocht.
- Verhit de olie in een grote pan.
- Fruit de fijngehakte knoflook en ui tot ze glazig zijn.
- Voeg de gesneden paprika toe en bak deze zachtjes mee.
- Snijd de tomaten uit blik in stukken en voeg ze samen met het tomatensap, het mosselkookvocht en de witte wijn toe aan de soep.
- Laat het geheel kort koken en vervolgens nog 10 minuten zachtjes sudderen.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Voeg de gekookte mosselen toe en laat ze kort meekoken.
- Verdeel de mossel-tomatensoep over 4 vuurvaste schaaltjes of kommen.
- Bestrooi ze royaal met gemalen Emmental kaas.
- Plaats de schaaltjes onder de grill of in een voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en een mooie lichtbruine kleur heeft.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een droge, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze gegratineerde mossel-tomatensoep.
Serveer de gegratineerde mossel-tomatensoep direct als voorgerecht, eventueel met knapperig stokbrood aan de zijkant.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 20 g | Vet: 18 g | Zout: 2 mg | Sugar: 10 g