8deciliterwaterof 4 deciliter water en 4 deciliter melk
250gramdroogkokende rijst
snufjezout
100gramrozijnen
50gramkrenten
1citroenhet sap er van
100gramboter
kaneel
basterdsuiker
Instructies
Kook de rijst met wat zout in het water gaar.
Wel de rozijnen en de krenten in weinig water met het citroensap.
Schep de droge rijst met de gewelde krenten en rozijnen door elkaar.
Geef er gesmolten boter en witte basterdsuiker bij, gemengd met kaneel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Over de Heamieldagen
Het Heamiel is traditioneel een oogstfeest in de Zuidwesthoek van Friesland.
Als de zomer was begonnen en de oogst was binnengehaald, was het feest voor stad en platteland.
Dan trok de boer met vrouw en kinderen naar de stad, naar Bolsward, het verzorgingscentrum voor een groot deel van de Zuidwesthoek. De familie deed er haar inkopen, bezocht de kermis en schoof aan voor het heamiel.
De maaltijd bestond uit rijst met rozijnen, belegde broodjes en "sûkerbôle" met daarbij koffie en voor de liefhebber brandewijn met of zonder suiker.
Tegenwoordig wordt de maaltijd gehouden op de donderdag in de laatste volle week van juni in een tent, opgesteld achter het stadhuis. De maaltijd is het hoogtepunt van de heamieldagen, die van woensdag tot en met zaterdag in die week worden gehouden.
Traditiegetrouw worden de heamieldagen afgesloten met een vuurwerk.Lees HIER meer over het Heamiel