Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Kook modus
voorkomt dat je scherm uit gaat
Kerstterrine met ham en druiven in roomlaag
Deze kerstterrine met ham en druiven is een fris, romig en feestelijk voorgerecht voor kerst. De combinatie van zachte roomlaag, hartige ham en zoete druiven zorgt voor een elegant begin van het kerstdiner.
Porties:
4
personen
Voorbereidingstijd
25
minuten
min
Bereidingstijd:
15
minuten
minuten
opstijven
3
uur
uur
!ndicatie
€ 4,50
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
kom
pan
Spatel
Terrinevorm of cakevorm
plasticfolie
Koelkast
Ingrediënten
▢
200
gram
gegrilde achterham
in plakken van ca. ½ cm
▢
500
gram
witte druiven zonder pit
▢
125
gram
roomkaas
▢
250
ml
slagroom
▢
4
blaadjes
witte gelatine
▢
15
gram
bieslook
▢
Zout
▢
Peper
▢
Slablaadjes
Instructies
Laat de gelatineblaadjes in ruim koud water ongeveer 5 minuten weken.
Verwarm ondertussen in een pan op laag vuur de slagroom samen met de roomkaas en roer tot de kaas volledig is gesmolten.
Knijp de gelatine goed uit en los deze van het vuur al roerend op in het warme roommengsel.
Laat het mengsel afkoelen tot het lobbig begint te worden.
Snijd de ham in kleine stukjes.
Neem de druiven van de tros, was ze en dep ze goed droog.
Bekleed een terrinevorm of cakevorm volledig met plasticfolie.
Meng de bieslook, ham en 300 gram druiven door het roommengsel en breng op smaak met peper en zout.
Giet het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Laat de terrine minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Halveer de resterende druiven.
Maak de terrine voorzichtig los door de vorm enkele seconden in warm water te houden.
Keer de terrine op een plank, verwijder de folie en snijd in plakken.
Serveer de plakken dakpansgewijs op een bedje van sla en verdeel de halve druiven erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze kerstterrine goed gekoeld als voorgerecht. Combineer met licht geroosterd briochebrood of een knapperig stokbrood voor extra structuur.
Wijnadvies:
Een frisse
Sauvignon Blanc
of een elegante
droge mousserende wijn
past perfect bij de romige structuur en het frisse fruit.
Voedingswaarden
Calories:
320
kcal
|
koolhydraten:
18
g
|
Protein:
12
g
|
Vet:
22
g
|
Zout:
0.9
g
|
Sugar:
14
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Fruit
/
Vlees
/
Voorgerechten
Land van herkomst
Nederland
Jaargetijde:
Winter
Feestdagen etc
Kerst