Ga terug
Email Link
Afdrukken
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
1
uur
uur
30
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Oven
Keukenmachine
kom
ovenschaal
Spatel
Scherp glad mes
Bakplaat
Bakpapier
Ingrediënten
▢
1
kg
vastkokende aardappels
geschild en gewassen
▢
2
eieren
▢
1
teentje
knoflook
geperst
▢
150
ml
volle melk
▢
125
ml
slagroom
▢
Verse
nootmuskaat
naar smaak
▢
50
g
Gruyère kaas
geraspt
▢
Zout en peper naar smaak
Instructies
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.
Voedingswaarden
Calories:
350
kcal
|
koolhydraten:
35
g
|
Protein:
8
g
|
Vet:
20
g
|
Zout:
1.5
g
|
Sugar:
0
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Ovenschotel
Land van herkomst
Frankrijk
Geschikt voor Dieët:
Glutenvrij
/
Suikervrij
/
Tarwevrij
/
Vegetarisch