Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 24 porties.
Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
Bestrooi met grove kristalsuiker.
Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.Wijnadvies:Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.