Deze kruidige amandeltaart met romige abrikozenlaag combineert speculaaskruiden, amandelspijs en sappige abrikozen tot een warme en luxe verwennerij die perfect past bij de decembermaanden.
Meng de bloem met de donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, een snuf zout en de koude boter en kneed dit snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg minimaal dertig minuten rusten in de koelkast zodat het stevig wordt.
Verwarm de oven voor op 175 °C en rol het deeg vervolgens uit tot een dunne lap waarmee je een ingevette taartvorm bekleedt.
Maak het amandelspijs los met een vork en meng dit met de crème fraîche en het ei tot een glad geheel.
Verdeel dit romige mengsel gelijkmatig over de taartbodem.
Leg de gewelde abrikozen in een royale laag op de vulling en strooi het amandelschaafsel over de bovenkant.
Bak de taart een richel onder het midden in de oven gedurende dertig tot veertig minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de randen licht krokant zijn.
Laat de taart na het bakken iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer lauwwarm met een lepel crème fraîche of vanille-ijs voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Deze kruidige en romige taart komt prachtig tot zijn recht met een glas zoete dessertwijn, die de abrikozen verdubbelt in fruitigheid en precies genoeg warmte toevoegt om het geheel nog feestelijker te maken.