Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een grote pan en bak de gehakte sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurierblad, zout en peper toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes inkoken.
Leg de visfilets in de saus en pocheer ze in 10 minuten gaar (zorg ervoor dat de saus niet kookt).
Verhit 15 g boter in een pan en bak de champignons 10 minuten.
Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
Meng het aardappelmeel met een beetje water tot een glad papje en voeg het al roerend aan de saus toe om deze te binden.
Bak de croûtons in de resterende boter goudbruin.
Serveer de vis met saus in een schaal en leg de croûtons langs de rand voor een decoratieve afwerking.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de vis met saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand.Wijnadvies:Serveer deze matelote met een droge witte wijn zoals Vouvray of een frisse Pouilly-Fumé. Beide complimenteren de rijke roomsaus en delicate vis.