Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
Smooren:
Smelt de boter in een soeppan en schep de aardappelblokjes en het groene deel van de bosuitjes erdoor.
Smoor alles 5 minuten op zacht vuur.
Bouillon toevoegen:
Verkruimel de bouillontabletten boven het aardappelmengsel en schenk er 1 liter water bij.
Breng al roerend aan de kook en laat de soep 10-15 minuten zachtjes koken.
Ei koken:
Kook intussen het ei in 8 minuten hard.
Laat het schrikken onder koud stromend water en haal de schaal eraf.
Prak het ei in een diep bord tot een fijn eikruim ontstaat.
Soep pureren:
Neem de pan van het vuur.
Roer de basilicum door de soep en pureer het geheel met een staafmixer tot een lichtgebonden, lichtgroene soep.
Op smaak brengen:
Breng de soep op smaak met peper en nootmuskaat.
Serveren:
Schep de aardappelsoep in vier diepe borden en strooi er wat croutons en bosui en tot slot het eikruim over.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze romige aardappelsoep. Voor een niet-alcoholische optie is een glas verfrissend mineraalwater een uitstekende keuze.