Doe het vlees en de gesneden ossestaart in een kasserol met 4 liter lichtgezouten water, de tijm, het laurierblad en een ui, waarin de kruidnagel is gestoken.
Breng aan de kook en schuim af.
In een afzonderlijke kookpot, laat het in blokjes gesneden spek smelten, samen met de rest van de uien en het fijngehakte knoflook.
Snijd de worteltjes en bieten in dunne stokjes en voeg ze bij de uien.
Verwarm even en giet het mengsel bij de bouillon.
Voeg peper toe, dan de tomaten en de bonen.
Laat het geheel op klein vuur gedurende 3 uur sudderen.
Na 1/2 uur koken, voeg de geschilde en gevierendeelde aardappelen toe.
Serveer warm met dikke room.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de borsjtsj met een lepel zure room of een beetje ongesuikerde yoghurt voor extra smaak.Wijnadvies:Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze rijke soep.