Deze smeuïge kip uit de Romertopf wordt langzaam gegaard met spek, champignons en kleurrijke groenten. Een eenvoudig en smaakvol Hollands hoofdgerecht.
Zet de Romertopf of braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
Laat uitlekken en leg de gezouten (en indien van toepassing ontdooide) kip in de schaal.
Voeg de boter en plakjes ontbijtspek toe.
Snijd de champignons, paprika en ui in stukken.
Voeg de gesneden groenten toe rondom de kip.
Voeg indien gewenst ook worteltjes of aubergine, komkommer en knoflook toe.
Plaats de schaal op een rooster in het midden van een koude oven.
Stel de oven in op 180°C.
Laat de kip in circa 60 minuten gaar smoren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood om de sappen op te dippen. Garneer met wat verse peterselie.Wijnadvies: Een soepele, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn als Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht.