Maal in een vijzel of keukenmachine de kemirinoten fijn samen met peper, djinten en ketoembar tot een kruidenpasta.
Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden rode uien en knoflook.
Voeg de kruidenpasta toe en roerbak tot geurig.
Voeg djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout toe aan het kruidenmengsel en meng dit vervolgens door het kippengehakt.
Voeg asemwater en trassiwater toe aan het gehaktmengsel en kneed goed door.
Maak kleine balletjes van het gekruide kippengehakt en rijg ze aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, regelmatig omdraaien en besprenkelen met olie om uitdroging te voorkomen.
Voor de saus, meng in een kleine sauspan de fijngemaakte kemirinoten met koenjit en dikke santen.
Verhit dit op laag vuur tot de saus begint te sudderen.
Serveer de Saté Ajam Betawi met de warme saus er overheen gegoten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Probeer een licht gekoelde witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc om te combineren met de rijke en kruidige smaken van de Saté Ajam Betawi.