Voeg de gesnipperde uien, knoflook, ketjap manis, gepofte kemirienoten, laos, koenjit, gemberpoeder (of verse gember), ketoembar, djinten, vloeibare tamarinde en de bruine suiker (of Javaanse suiker) samen in de kom.
Kneus de serehstengels en voeg ze toe aan de marinade.
Voeg de djeroek poeroetbladen toe aan de marinade.
Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
Voeg de varkenshaasblokjes toe aan de marinade en schep goed om, zodat al het vlees bedekt is met de saus.
Dek de kom af en laat het vlees minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
Langer marineren versterkt de smaak.
Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
Rijg de varkenshaasblokjes aan satéprikkers of metalen pennen.
Verhit een grill of barbecue.
Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
Keer de saté regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig garen en een mooie bruine kleur krijgen.
Serveer de Saté Babi Madura direct, eventueel met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar (zoetzure groenten).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer met een rijke pindasaus, lontong (gestoomde rijstcake in bananenblad), atjar campur (gemengd zoetzuur), en eventueel wat seroendeng (geroosterde kokos met pinda's).Wijnadvies:Een fruitige, lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge rosé kan goed passen bij de zoete en kruidige smaken van de saté.