Week de satéstokjes in ruim koud water om te voorkomen dat ze verbranden tijdens het grillen.
Maak een marinade door de ketjap, rijstwijn (of sherry), olie, honing, mosterd, gemberpoeder, gemalen koriander en geperste knoflook in een kom te mengen.
Roer goed door elkaar.
Snijd de varkenshaas in gelijke stukken en meng deze door de marinade.
Dek af en laat minimaal 2 uur (of langer) marineren in de koelkast.
Af en toe omscheppen.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Terwijl de grill opwarmt, breng je in een steelpan 2 dl water aan de kook.
Voeg de pindakaas toe en blijf roeren tot het is opgelost.
Laat zachtjes sudderen terwijl je blijft roeren.
Haal de gemarineerde varkenshaas uit de marinade en dep ze droog.
Bewaar de marinade.
Snijd de bananen in stukjes en wikkel elk stukje stevig in een plakje ontbijtspek.
Rijg om en om aan de satéstokjes: 2 stukjes gemarineerde varkenshaas en 2 bananenspekrolletjes.
Gril de spiesjes ongeveer 10 minuten onder de grill op een afstand van 9 cm van de warmtebron.
Keer ze regelmatig tot ze goudbruin en gaar zijn.
Plaats een lekbak onder de grill om druppels op te vangen.
Roer ondertussen de sambal manis, 3 eetlepels geraspte kokos en de achtergehouden marinade door de pindasaus.
Breng al roerende weer zachtjes aan de kook.
Breng de saus op smaak met citroensap.
Verdeel de Saté Babi Spesial over borden en schep op elk bord 2 eetlepels pinda-kokossaus naast de spiesjes.
Strooi de rest van de geraspte kokos over de saus.
Serveer de rest van de saus in een aparte kom erbij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een licht gekoelde Riesling of een frisse rosé past goed bij de pittige smaken van de sambal en de romige pindasaus.