Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Surinaamse Bruine Bonen met Rijst en Gehakt
Een smaakvolle Surinaamse klassieker: bruine bonen met rijst, kruidig gehakt, paprika en een vleugje sambal. Heerlijk comfortfood voor elk moment!
Porties:
4
Bereidingstijd:
39
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Kookpan voor rijst
Koekenpan
houten lepel
Ingrediënten
▢
250
g
Surinaamse rijst
▢
2
uien
fijngesnipperd
▢
1
vleestomaat
in blokjes
▢
1
rode paprika
in blokjes
▢
1
gele paprika
in blokjes
▢
25
g
boter of bakproduct
▢
400
g
gehakt
▢
3
teentjes
knoflook
geperst
▢
2
theelepels
sambal badjak
▢
1
blik
bruine bonen
ca. 800 g, inclusief vocht
▢
1
dl
water
▢
1
bouillontablet
▢
2
eetlepels
tomatenpuree
▢
1½
eetlepel
suiker
▢
¼
theelepel
zwarte peper
▢
Zout
naar smaak
▢
Piccalilly
voor erbij
Instructies
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel de uien en snijd ze fijn.
Was de tomaat en paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul.
Pers de knoflook boven het gehakt en bak kort mee.
Voeg de uien, tomaat, paprika en sambal toe en bak dit 2 minuten mee.
Giet de bruine bonen (inclusief vocht) en 1 dl water in de pan.
Verkruimel het bouillontablet boven het mengsel en roer goed door.
Voeg de tomatenpuree, suiker en zwarte peper toe en roer opnieuw.
Laat de bonenmix 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig.
Verdeel de rijst over vier borden.
Schep de bruine bonen met gehakt en groenten over de rijst.
Serveer met een lepel piccalilly voor extra smaak.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een lichte Shiraz, sluit goed aan bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories:
550
kcal
|
koolhydraten:
60
g
|
Protein:
28
g
|
Vet:
18
g
|
Zout:
1.8
g
|
Sugar:
8
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Rijst
/
Stoofpot
/
Vlees
Land van herkomst
Suriname
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter