Verwarm de oven voor op 160°C (thermostaat 3-4) en vet een bakvorm royaal in met boter.
Splits de eieren.
Doe de eierdooiers in een kom en meng ze met de helft van de suiker en de vanillesuiker tot een romig geheel.
Zeef het meel en voeg het geleidelijk toe aan het dooiermengsel.
Rasp de citroenschil en voeg deze samen met 1 tl citroensap toe aan het mengsel.
Klop in een aparte kom het eiwit met een snufje zout tot stijve pieken.
Voeg de resterende suiker toe aan het eiwit en klop nog kort door.
Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het dooiermengsel, zodat het luchtig blijft.
Meng de aalbessen voorzichtig door het beslag.
Als je aalbessenjam gebruikt, volg dan de instructie hieronder.
Giet het beslag in de ingevette bakvorm en strijk glad.
Bak het gebak in de oven gedurende 1 uur.
Als je aalbessenjam gebruikt, strijk deze 15 minuten voor het einde van de baktijd gelijkmatig over de bovenkant van het gebak.
Laat het gebak afkoelen in de vorm, haal het er voorzichtig uit en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer het Savoie-gebak met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijke touch.Wijnadvies:Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een glas Champagne voor een feestelijk moment.