Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen
Geniet van een feestelijke kerststol gevuld met geconfijt fruit, rozijnen en amandelen. Perfect voor de feestdagen!
Porties:
12
Bereidingstijd:
3
uur
uur
50
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
grote kom
Pannetje
theedoek
bakblik
aluminiumfolie
deegroller
Werkvlak
Ingrediënten
▢
500
g
bloem
▢
50
g
verse gist
▢
75
g
suiker
▢
¼
liter
lauwwarme melk
▢
100
g
boter
▢
50
g
reuzel
of extra boter
▢
Zout
naar smaak
▢
2
cl
rum
▢
5
druppels
bittere amandelolie
▢
Geraspte schil van ½ citroen
▢
150
g
rozijnen
▢
100
g
Franse vruchtjes
gemengd geconfijt fruit
▢
75
g
oranjesnippers
▢
75
g
sukade
▢
75
g
geconfijte ananas
▢
150
g
gebakken amandelen
gehakt
▢
Boter om in te vetten
▢
Bloem om te bestuiven
▢
50
g
boter
gesmolten om te bestrijken
▢
50
g
gezeefde poedersuiker
Instructies
Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
Brokkel de gist hierin.
Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
Roer het tot een glad voordeegje.
Strooi de bloem erover en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Laat intussen de boter en het varkensvet in een pannetje smelten en daarna afkoelen.
Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en geraspte citroenschil toe aan het deeg en kneed goed door.
Blijf kneden en slaan tot het deeg blazen vertoont en gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 5 minuten wellen, uitlekken en droog ze goed af.
Meng ze vervolgens met een beetje bloem.
Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en geconfijte ananas fijn.
Kneed alle soorten vruchtjes en de gehakte amandelen door het deeg.
Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en vet het in met boter.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 2 cm dik.
Rol beide lange kanten naar het midden op en vorm een stol.
Leg de stol op het bakblik en laat het deeg afgedekt op een warme plaats nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de stol 50 minuten op de middelste richel.
Bestrijk de warme stol met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze kerststol met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas warme glühwein.
Voedingswaarden
Calories:
320
kcal
|
koolhydraten:
20
g
|
Protein:
6
g
|
Vet:
12
g
|
Zout:
0.3
g
|
Sugar:
20
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
/
Dessert - Nagerecht
Land van herkomst
Nederland
Feestdagen etc
Kerst