Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Traditionele Spekkoek met Specerijen en Luchtige Lagen
Een authentieke spekkoek met zorgvuldig op elkaar gestapelde lagen vol heerlijke specerijen, perfect voor speciale gelegenheden.
Porties:
8
(inclusief rusttijd)
2
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Elektrische mixer
Garde
kom
Spatel
springvorm van 24 cm doorsnee
Zeef
Ingrediënten
▢
25
gram
maïzena
▢
50
gram
boter
om te smelten
▢
75
gram
bloem
▢
200
gram
witte basterdsuiker
▢
250
gram
boter
▢
7
eidooiers
▢
7
eiwitten
▢
1
theelepel
zout
▢
10
theelepels
kaneel
▢
3
theelepels
gemalen anijs
▢
3
theelepels
kruidnagelpoeder
▢
3
theelepels
nootmuskaat
▢
4
theelepels
kardemompoeder
▢
½
theelepel
vanillemerg
Instructies
Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun in met boter.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Roer de boter met de suiker tot een lichte, romige massa (ongeveer 10 minuten met een elektrische mixer).
Klop de eidooiers één voor één door de botermassa.
Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel dit door de botermassa.
Klop de eiwitten tot stevig schuim en spatel het luchtig door het deeg.
Verdeel het deeg: 1/3 deel gaat in een aparte schaal.
Meng de specerijen en schep ze door dit kleine deel van het deeg.
Schep een dun laagje van het lichte deeg in de springvorm en bak het in ongeveer 10 minuten gaar op de onderste richel van de oven.
Verhit ondertussen de grill.
Smelt de 50 gram boter.
Haal de vorm uit de oven, bestrijk de cake dun met gesmolten boter, en schep er een dun laagje gekleurd deeg op.
Bak dit 3-4 minuten onder de grill op ongeveer 10 cm afstand.
Bestrijk de cake opnieuw dun met boter, schep er een laag licht deeg op en bak ook dit weer 3-4 minuten onder de grill.
Herhaal dit proces tot al het beslag op is.
Laat de spekkoek in de vorm afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Laat de spekkoek op een rooster volledig afkoelen.
Laat de spekkoek minstens een dag, maar liever nog enkele dagen rusten voordat je hem aansnijdt.
Hij kan ook goed worden ingevroren, verpakt in aluminiumfolie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.
Voedingswaarden
Calories:
560
kcal
|
koolhydraten:
40
g
|
Protein:
7
g
|
Vet:
40
g
|
Zout:
1.3
g
|
Sugar:
25
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Dessert - Nagerecht
/
Gebak
/
Koek
Land van herkomst
Indonesië
Feestdagen etc
Kerst
/
Verjaardag