Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
Breng in een pan 5 dl water samen met de suiker, het vanillestokje en het vanillemerg aan de kook.
Laat het mengsel ongeveer 5 minuten tegen de kook aan blijven terwijl je regelmatig roert tot alle suiker is opgelost.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwijder het vanillestokje uit de siroop en roer de helft van de wodka erdoor.
Schenk het mengsel in een lage ovenschaal en zet deze in de vriezer.
Na 2 uur, neem de schaal uit de vriezer en roer de lichtbevroren massa met een vork door om ijskristallen los te maken.
Plaats de schaal terug in de vriezer en herhaal dit proces drie keer, telkens na 1 uur vriezen, totdat een sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
Granita kan tot gebruik in de vriezer worden bewaard.
Uur voor serveren, zet vier mooie glazen in de vriezer.
Veeg de frambozen voorzichtig schoon.
Pluk de basilicumblaadjes en houd 4 mooie blaadjes apart voor garnering.
Rol de overige blaadjes op als een sigaartje en snijd ze in flinterdunne reepjes met een scherp mes.
Neem de granita uit de vriezer en schep deze nogmaals om met een vork.
Meng de basilicumreepjes erdoor.
Neem de glazen uit de vriezer en leg in elk glas 3 frambozen.
Verdeel de resterende wodka over de glazen.
Vul de glazen in laagjes met de wodka-vanillegranita en de resterende frambozen.
Garneer elk glas met een basilicumblaadje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Hoewel granita meestal zonder wijn wordt geserveerd, kun je bij deze vanille wodka granita een glas Prosecco of een lichte, sprankelende Moscato overwegen. De frisse bubbels en zoetheid van de wijn vullen de smaken van de granita mooi aan.