Meng alle ingrediënten voor de vulling goed en laat het een uur in de koelkast rusten zodat de smaken goed vermengen.
Snijd de varkenshaas in de lengte open, maar niet helemaal door.
Vouw de varkenshaas open en verdeel het gehaktmengsel over de varkenshaas.
Vouw het vlees goed dicht en wikkel het in plakjes spek of bacon.
Verpak de varkenshaas in aluminiumfolie en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20 minuten (om het vlees voor te garen).
Haal de varkenshaas uit de folie en bak het mooi bruin en gaar in 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. (Het vlees mag iets roze blijven van binnen, maar moet niet droog zijn.)
Houd de varkenshaas warm in aluminiumfolie terwijl je de saus bereidt.
Fruit in het braadvet van het vlees de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg de champignons toe en bak mee tot ze gekleurd zijn.
Voeg paprikapoeder toe en bak even mee tot de geuren vrijkomen.
Voeg de room toe en laat het geheel goed gaar worden.
Indien nodig, bind de saus met een papje van water en bloem (laat de bloem een paar minuten gaar worden) of gebruik maïzena.
Meng de gescheurde basilicumblaadjes door de saus.
Snijd de varkenshaas in plakken en leg deze terug in de oorspronkelijke vorm op een serveerschaal.
Verdeel de champignonroomsaus over en rondom de varkenshaas.