Bereid je voor op een reis naar het kruidige hart van India! Deze vegetarische biryani is een explosie van smaak en kleur, zo verrassend dat je vlees geen seconde zult missen. De zorgvuldig gelaagde rijst en groentecurry, doordrenkt met een symfonie van specerijen, brengt je smaakpapillen in een staat van opperste gelukzaligheid. Het is het perfecte excuus om de avond door te brengen met je favoriete Bollywood-film, want na het proeven van dit gerecht ben je gegarandeerd verkocht aan de Indiase keuken.
Laat de rijst circa 15 minuten in ruim koud water weken en laat hem daarna goed uitlekken in een vergiet.
Verdun de yoghurt met 3 tot 4 eetlepels water.
Maak alle groenten schoon.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes, de sperziebonen, paprika en tomaat in stukjes.
Snijd de pepers in reepjes.
Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Pel en snipper de ui en knoflook fijn.
Schil en hak de gember fijn.
Hak de koriander fijn.
Groentecurry bereiden:
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en fruit de ui circa 3 minuten zachtjes.
Voeg de rest van de olie, komijn, knoflook en gember toe en bak circa 30 seconden.
Roer de kurkuma, chilipoeder en zout erdoor en bak nog circa 1 minuut.
Schep de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers erdoor en laat afgedekt circa 10 minuten beetgaar stoven.
Verwijder het deksel en verwarm nog circa 5 minuten om het vocht te laten verdampen.
Roer een snufje nootmuskaat, de slagroom en de helft van de koriander erdoor.
Biryani maken:
Breng intussen in een pan 1 liter water met de kruidnagels, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en de kardemom aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook 2 minuten.
Giet de rijst af, verwijder de specerijen en verdeel de rijst in drie porties.
Leg in de pan een portie rijst op de bodem en schep hierover de helft van de groentecurry.
Hierover verdeel je weer een laag rijst en een laag groente.
Dek af met de laatste laag rijst.
Strooi de rest van de koriander over de rijst en schenk het yoghurtmengsel erover.
Laat de biryani afgedekt circa 25 minuten zachtjes gaar koken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de biryani als een compleet hoofdgerecht of met een extra bijgerecht zoals naanbrood of een frisse komkommersalade. Voor een extra luxe presentatie kun je het gerecht serveren met wat geroosterde amandelen of cashewnoten.Wijnadvies:Bij deze kruidige en aromatische biryani past een wijn die de complexe smaken complimenteert zonder ze te overschaduwen. Een frisse Riesling is hier een uitstekende keuze, want de lichte zoetheid en de hoge zuurgraad van de wijn balanceren de kruidigheid van het gerecht. Een fruitige Sauvignon Blanc past ook uitstekend, met zijn levendige smaken van citrus en groene appel die zorgen voor een verfrissende tegenhanger.