Victoria Sponge: Engelse Klassieke Taart met Jam en Slagroom
Maak kennis met de taart die zelfs de Britse koningin Victoria waardig is! Deze Victoria Sponge is een lichte, luchtige cake met een perfecte vulling van romige slagroom en zoete fruitjam. Het is de ultieme combinatie van eenvoud en elegantie, perfect voor de Kerst-tafel. De bereiding is even vorstelijk als de smaak, dus zet de ketel maar vast op voor een afternoon tea van koninklijk niveau!
75grambloemgezeefd (+ 1 eetlepel bloem, Naar smaak)
3eieren
4eetlepelsaardbeien- of abrikozenjam
1,25deciliterslagroomstijfgeslagen
Instructies
Beslag bereiden
Bestuif de twee ingevette ronde bakvormen met het mengsel van 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel suiker.
Verwarm de oven voor op 190C.
Klop in een kom de eieren en 100 gram suiker schuimig.
Plaats de kom op een pan met heet water (au bain-marie) en blijf het mengsel dik en schuimig kloppen totdat het volume verdubbeld is.
Haal de kom uit de pan en klop het mengsel nog 5 minuten na.
Dit zorgt voor een extra luchtige Victoria Sponge.
Spatel 75 gram gezeefde bloem voorzichtig in delen door het eimengsel.
Bakken en vullen
Giet het deeg gelijkmatig in de twee voorbereide bakvormen en beweeg de vormen heen en weer om het deeg netjes te verdelen.
Bak beide cakes in het midden van de oven gedurende 20 tot 25 minuten, totdat ze gaar en lichtbruin zijn.
Haal de cakes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrijk één cake met de aardbeien- of abrikozenjam.
Leg de stijfgeslagen slagroom op de jam en verdeel deze.
Leg de andere cake er bovenop.
Notities / Tips / Wijnadvies
ServeersuggestieBestuif de bovenzijde van de Victoria Sponge met een lichte laag poedersuiker voor een traditionele en elegante afwerking.WijnadviesBij een lichte, zoete taart als de Victoria Sponge met jam en slagroom, passen mousserende, lichtzoete wijnen het beste. Een Moscato d'Asti, met zijn perzik- en honingtonen en lichte frizzante, is een uitstekende, niet te zware keuze voor de Kerst middag. Wil je iets droger, maar toch feestelijk? Een fruitige Prosecco is met zijn lichte zuren en tonen van groene appel en peer een vrolijke, frisse tegenhanger voor de romigheid van de slagroom.