Deze zuurkoolschotel is een heerlijke pittige ovenschotel die perfect is voor de koudere dagen. De combinatie van mals gehakt, romige aardappelpuree en de pittige saus maakt dit een favoriet traditioneel gerecht.
Verwarm de oven voor op circa 200°C (heteluchtoven).
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met een bodem water en wat zout in circa 20 minuten gaar.
Giet af en maak er met de warme melk een puree van.
Kook ondertussen de zuurkool in een andere pan met een beetje water in circa 20 minuten gaar.
Doe het rookspek in een braadpan en bak het op een matig vuur uit.
Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze mee.
Voeg het rundergehakt toe en maak het rul met een vork.
Voeg de gehaktkruiden toe en roer goed door.
Voeg als het gehakt bijna gaar is de kerriesaus toe met zoveel water als nodig is voor een smeuïg geheel.
Meng het gehaktmengsel door de aardappelpuree.
Doe de helft van het gehakt-aardappelmengsel in een ovenschaal, verdeel de zuurkool erover en bedek met de rest van het mengsel.
Bak de schotel 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat er een goudbruin korstje ontstaat.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
Deze heerlijke zuurkool met gehakt is ook lekker met appelmoes of gebakken appeltjes. De schotel kan direct na het mengen van de ingrediënten op het bord worden geschept, zonder de oven.
Wijnadvies
Bij deze hartige schotel past een fruitige witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Pinot Blanc, of een lichte rode wijn zoals een Gamay.