Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
Kook de aardappelen gaar.
Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
Serveer eventueel met rookworst.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.Wijnadvies:Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.