Zwitserse roomvlaai

Zwitserse roomvlaai

Zwitserse roomvlaai

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding
  • 1 eidooier
  • 400 ml slagroom
  • 2 el mascarpone
  • 80 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Eventueel een scheutje advocaat of 50 gr gemalen hazelnootjes

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Terwijl je deeg staat te rijzen maak je de banketbakkersroom door 400 ml melk met 125 gr suiker aan de kook te brengen.
  • De resterende 100 ml melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer je melk kookt schenk je een scheut bij de 100 ml melk en roer door.
  • Schenk alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren. Wanneer je pudding is ingedikt schenk je deze uit over je bakplaat.
  • Dek de pudding (niet de bakplaat) af met plastic folie en laat de pudding zo afkoelen.
  • Door je bakplaat te gebruiken i.p.v. een schaal verkort je de afkoeltijd aanzienlijk.
  • Neem je deeg er weer bij en rol het uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
  • Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone, suiker en vanille suiker stijf. Neem een weegschaaltje en de pudding.
  • Zet een kom op je weegschaal en doe hierin de pudding.
  • Als het goed is zit je dan op een 630 gr pudding.
  • Klop de pudding met de handmixer door tot je een mooie luchtige crème hebt.
  • Neem 315 gr pudding en leg deze in de bodem.
  • Strijk mooi egaal uit.
  • Bij de andere 315 gr pudding voeg je 2 serieuze lepels slagroom toe.
  • Klop dit door en verdeel dit over de laag pudding op de bodem.
  • Neem nu nog een 3 eetlepels slagroom en verdeel deze weer over de vlaai.
  • De rest van de slagroom doe je in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
  • Ik heb de M1 van Wilton gebruikt.
  • Normaal gesproken werk je deze vlaai af met gemalen hazelnootjes maar aangezien wij allergisch zijn aan noten heb ik gekozen om advocaat te gebruiken.
  • Wil jij ook met advocaat werken dan doe je deze nu in een klein spuitzakje, knip een klein puntje eraf en trek strepen over de vlaai met de advocaat.
  • Daarna neem je de spuitzak en spuit je mooie rozetten langs de rand.
  • Je kunt het nog eventueel afwerken met wat geraspte chocolade.
  • Wil je graag met nootjes werken ?
  • Dan spuit je eerst de rozetten op de taart.
  • Daarna strooi je voorzichtig de nootjes in het midden van de taart.
  • Je kunt ze verdelen door een klein paletmes te gebruiken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart