Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding
- 1 eidooier
- 400 ml slagroom
- 2 el mascarpone
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
Ingrediënten voor de afwerking:
- Eventueel een scheutje advocaat of 50 gr gemalen hazelnootjes
Instructies
- Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
- Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
- Terwijl je deeg staat te rijzen maak je de banketbakkersroom door 400 ml melk met 125 gr suiker aan de kook te brengen.
- De resterende 100 ml melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
- Wanneer je melk kookt schenk je een scheut bij de 100 ml melk en roer door.
- Schenk alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren. Wanneer je pudding is ingedikt schenk je deze uit over je bakplaat.
- Dek de pudding (niet de bakplaat) af met plastic folie en laat de pudding zo afkoelen.
- Door je bakplaat te gebruiken i.p.v. een schaal verkort je de afkoeltijd aanzienlijk.
- Neem je deeg er weer bij en rol het uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
- Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
- Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
- Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
- Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
- Klop de slagroom samen met de mascarpone, suiker en vanille suiker stijf. Neem een weegschaaltje en de pudding.
- Zet een kom op je weegschaal en doe hierin de pudding.
- Als het goed is zit je dan op een 630 gr pudding.
- Klop de pudding met de handmixer door tot je een mooie luchtige crème hebt.
- Neem 315 gr pudding en leg deze in de bodem.
- Strijk mooi egaal uit.
- Bij de andere 315 gr pudding voeg je 2 serieuze lepels slagroom toe.
- Klop dit door en verdeel dit over de laag pudding op de bodem.
- Neem nu nog een 3 eetlepels slagroom en verdeel deze weer over de vlaai.
- De rest van de slagroom doe je in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
- Ik heb de M1 van Wilton gebruikt.
- Normaal gesproken werk je deze vlaai af met gemalen hazelnootjes maar aangezien wij allergisch zijn aan noten heb ik gekozen om advocaat te gebruiken.
- Wil jij ook met advocaat werken dan doe je deze nu in een klein spuitzakje, knip een klein puntje eraf en trek strepen over de vlaai met de advocaat.
- Daarna neem je de spuitzak en spuit je mooie rozetten langs de rand.
- Je kunt het nog eventueel afwerken met wat geraspte chocolade.
- Wil je graag met nootjes werken ?
- Dan spuit je eerst de rozetten op de taart.
- Daarna strooi je voorzichtig de nootjes in het midden van de taart.
- Je kunt ze verdelen door een klein paletmes te gebruiken.