Ajam Bali van Astrid Veltman

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 groot braadkuiken van ± 11/2 kg in 8 stukken
  • 4 dl dunne kokosmelk
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel versgeraspte gemberwortel eventueel djahé
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 4 gepofte en fijngestampte kemerienoten of amandelen
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels ketjap benteng manis
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

Instructies

  • Maak de stukken kip met keukenpapier droog en wrijf ze in met wat zout.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak de stukken kip hierin aan alle kanten goudbruin.
  • Wrijf intussen de ui, knoflook, gemberwortel, sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
  • Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken.
  • Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze op keukenpapier goed uitlekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok en fruit de pasta hierin onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg daarna de suiker, het citroensap, wat zout en de dunne kokosmelk toeen breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Leg de stukken kip in de saus en laat ze op matig vuur in 20-25 minutenzachtjes gaar worden.
  • Keer de stukken regelmatig om en schep er af en toe wat saus over.
  • Het is de bedoeling, dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
  • Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.
  • Serveer met rijst en een groentegerecht.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Indonesië