Amandel krans voor de Kerst uit Noord Brabant

Porties: 12 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pak (10 lapjes) bladerdeeg
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) koffieroom
  • 1 ei
  • 15 bigarreaus en gekonfijte sinaasappelsnippers of andere versiering

Instructies

  • Haal de bladerdeeglapjes van elkaar en laat ze ontdooien. 
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng de amandelspijs met losgeklopt ei en koffieroom. 
  • Vorm van de deeglap een lap van 15 x 40 cm.
  • Maak van het spijsmengsel een rol van 37 cm.
  • Leg de spijsrol op het deeg.
  • Bestrijk de lange zijde van het deeg met water.
  • Rol het deeg om de spijs en plak de naad stevig vast.
  • Vorm van de deegrol een krans, schuif de open deeguiteinden iets in elkaar en plak ze goed vast met water.
  • Leg de krans met de naad aan de onderzijde op een licht ingevette bakplaat.
  • Steek uit de rest van het deeg sterretjes en plak ze met water op de kerstkrans.
  • Klop de eidooier los en bestrijk de krans ermee.
  • Bak de krans in het midden van de oven in 30 - 35 minuten goudbruin en gaar.
  • Versier het gebak voor het serveren met de bigarreaus en sinaasappelsnippers.

Notities / Tips / Wijnadvies

Suggestie:
• Meng extra 1 eetl. marasquin door de amandelspijs.
• De bigarreaus kunnen worden vervangen door halve gepelde blanke amandelen. Leg deze dan vóór het bakken op de krans en bestrijk ze ook met eidooier.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Brabant / Nederland
Feestdagen etc Kerst