Ananas tarte tatin met gemberroom
Ingrediënten
- 50 gram poedersuiker
- 175 gram boter
- 2 eidooiers
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram fijne tafelsuiker
- 4 eetlepels crème fraîche
- 900 gram ananas vers of uit blik
- 1 eetlepel Kirsch
- toefjes munt
Voor de gemberroom:
- 1 dl slagroom stijfgeklopte
- 1 dl Griekse yoghurt
- 2 bolletjes gember fijngehakt
- 1 eetlepel suiker
Instructies
- Klop de poedersuiker en 50 gr boter in een kom tot een romige dikke massa.
- Klop de eidooiers erdoor en spatel het bakmeel er luchtig door.
- Kneed het tot een zacht en soepel deeg en laat het afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten.
- Smelt 125 gr boter met de tafelsuiker in een steelpan, breng het aan de kook en laat het al roerend 3-4 minuten zachtjes tot een lichtbruine massa koken.
- Laat het van het vuur af 1 minuut staan en klop er dan de crème fraîche door tot een gladde massa ontstaat (verwarm het zo nodig nog even).
- Schenk het mengsel in de vorm en verdeel het over de bodem.
- Maak de ananas schoon, snijd hem in plakken en verwijder de harde kern.
- Verdeel de Ananas dakpansgewijs over de sirooplaag en besprenkel ze met de Kirsch.
- Rol het deeg uit tot een cirkel van 25 cm doorsnee, leg die op de ananas en vouw de randen langs de zijkanten om de ananas.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak de taart in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
- Steek de taart los van de zijwanden, laat hem 2 minuten staan en keer hem dan op een ovenvaste schaal.
- Schuif de schaal met de taart nog even onder grill tot de bovenkant karameliseert.
- Spatel intussen de yoghurt, de gember en de suiker luchtig door de slagroom.
- Snijd de taart in 6 punten, leg ze op de bordjes en garneer met de gemberroom en een toefje munt.