Apfelstrudel
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1 ei
- ¾ dl olie
- 1 druppel azijn
- zout
- 8 appels Jonagolds of goudreinetten
- 2 eetlepels citroensap
- 1 blikje frambozen
- 60 gram rozijnen
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 zakje amandelen geschaafde
- 150 gram boter
- 40 gram paneermeel
Instructies
- Zeef de bloem boven een kom, maak in het midden een kuiltje en breek het ei erover.
- Voeg de olie en de azijn toe en meng het vanuit het midden tot een soepel deeg.
- Voeg tijdens het mengen in scheutjes 1 1/2 dl water toe, maar zorg dat het deeg niet te nat wordt.
- Strooi bloem op een werkvlak en kneed het deeg hierop ± 10 minuten goed door tot het van de handen loslaat.
- Vorm het deeg tot een bal, leg die in een kom, dek met plasticfolie af en laat het deeg in de koelkast minstens 30 minuten rusten.
- Schil intussen de appels en snijd ze in stukjes.
- Doe die in een kom en sprenkel er het citroensap over.
- Laat de frambozen goed uitlekken en dep ze eventueel met keukenpapier droog.
- Schep de frambozen, rozijnen, basterdsuiker, kaneel en amandelen door de stukjes appel.
- Verhit in een koekenpan 50 gr boter en bak het paneermeel hierin al omscheppend goudbruin.
- Smelt in een steelpan de rest van de boter.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kneed het deeg weer goed door en verdeel het in 2 stukken.
- Bestrooi het werkvlak weer met bloem en rol hierop 1 stuk deeg tot een flinterdunne lap uit.
- Spreid een theedoek uit en bestrooi hem met bloem.
- Til de deeglap op, trek hem uit tot het deeg bijna doorschijnend wordt, leg de deeglap op de theedoek en strooi er de helft van het paneermeel over.
- Leg het appelmengsel op 1/3 deel van het deeg en rol de deeglap op door de theedoek aan één kant voorzichtig omhoog te trekken.
- Vet een bakplaat in, leg de deegrol op een helft van de plaat en bestrijk hem met gesmolten boter.
- Maak op dezelfde manier nog een deegrol.
- Bak de apfelstrudel in het midden van de oven in ± 25 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de strudel warm of laat hem op de bakplaat afkoelen.