Armeense yoghurt gerstesoep

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 gram gerst of parelgort
  • ½ liter boerenlandyoghurt
  • 4 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
  • mint
  • peterselie
  • verse koriander

Instructies

  • Was de gerst of parelgort in een zeef schoon, breng het in een ruime pan met 1 liter water aan de kook, laat het een half uur zachtjes koken en zeef het.
  • Roer de yoghurt in een ruime kom met 1 liter water om.
  • Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem en klop er dan 3 eieren bij.
  • Klop de dunne yoghurt erbij en doe de massa over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.
  • Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep bindt.
  • Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin.
  • Voeg de gerst toe, bak die kort mee en roer dit mengsel door de yoghurtsoep.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer er gehakte mint en peterselie bij.
  • Lekker met Turks brood, bestreken met een beetje olijfolie en belegd met plakjes chorizo, vleestomaat en blaadjes basilicum, dat vervolgens 10 minuten in een hete oven is gelegd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatie:

Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nacht
weken. Verder als boven. 
Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Armenië