Ayam Goreng Kuning 01

Ayam Goreng Kuning

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes vleugeltjes en kleine pootjes
  • 1,5 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 enkele lepels rode peper in ringen gesneden (met zaadjes = lekker pittig)
  • olie
  • 1 afgestreken eetlepel ketoembar
  • zout naar smaak
  • ½ eetlepel djinten
  • 6 kemiries
  • 1 theelepel trassi verkruimeld
  • 1 afgestreken eetlepel tamarinde pot
  • 1 afgestreken eetlepel laos gedroogd of 3 schijfjes wortel
  • 1 afgestreken eetlepel sereh pot of 1 stengel gekneusd
  • 3 blaadje(s) salam
  • 3 blaadje(s) djeroek peroet
  • 1 theelepel kunjitpoeder
  • 2 vingerlengtes santen van een blok

Instructies

  • Ui. knoflook, ketumbar, djinten, kemiries, trassi, rode peper en tamarinde in een vijzel fijnwrijven.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak hierin deze ingrediënten onder toevoeging van de laos en de sereh.
  • Voeg dan de salamblaadjes en de djeroek peroet toe.
  • Laat de kruiden intrekken en bruin worden.
  • Voeg dan de kip er bij met het zout en laat dit met de kruiden dicht schroeien.
  • Voeg een half kopje heet water erbij, dan laat het aanbaksel wat los.
  • Zet de warmtebron lager en laat de kip sudderen met toevoeging van de koenjit. In tussen rasp je de santen met een mes of kaasschaaf en voeg dit toe met wat heet water aan de kip.
  • Laat dit zo'n 45 minuten sudderen. Wel af en toe omdraaien, zodat de kruiden goed intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Het lekkerst is dit vooraf te bereiden, dan kunnen de geuren lekker intrekken.
Je kunt dit zo opeten, maar eventueel ook op een rooster grillen...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip