Babi ketjap

Babi ketjap (maar niet de èchte)

Familierecept AllerHande 10 2007. De babi ketjap van Anita Beljaars en haar dochter Leona Spoormaker vindt zijn oorsprong bij oma Spoormaker. Zij nam de smaak van Indonesië mee naar Nederland. Op feestjes serveert Anita er rijst bij met bijgerechtjes. "Met atjar, komkommer, hardgekookte eieren, emping, kroepoek en een fruitsalade. Leona laat de bijgerechten achterwege en eet de babi ketjap vaak als studentenmaaltijd. Ik vind het hartstikke leuk om oma's recept door te geven." Anita: 'Mooi toch, om zoveel mensen te laten meegenieten.'

Een heerlijk gerecht, maar naar mijn mening niet de 'echte' Babi Ketjap.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 grote uien fijngesneden
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 500 g hamlappen in stukjes
  • 1 tl gemalen koriander ketoembar
  • 1 tl gemalen komijn djinten
  • 1 tl gemberpoeder djahé
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 3 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 eetlepel(s) azijn

Instructies

  • Fruit de ui goudbruin in de olie.
  • Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend op hoog vuur bruin.
  • Kruid het vlees met de ketoembar, djinten, djahé en knoflook.
  • Roer de tomatenpuree, ketjap en azijn erdoor.
  • Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het vlees 1/2 uur à 1 uur op laag vuur sudderen, breng het daarna op smaak met zout en peper. (Het oorspronkelijke recept heeft het over 3 à 4 uur, dat lijkt mij een beetje lang voor varkensvlees.)
  • Lekker bij een rijsttafel van komkommer, kroepoek, sambal, seroendeng (geroosterde kokos en pinda's), gebakken uitjes, atjar (zoetzure groenten), rijst en hardgekookte eieren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Indonesië