Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 50 ml melk lauw warm
- 20 gram gist
- 45 gram boter
- 20 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 1 ei
- zout
- melk
Voor de vulling:
- abrikozenjam
Afwerking:
- suiker of poedersuiker
Extra:
- friteuse
- 4 liter zonnebloemolie
Instructies
- Los de gist op in de lauw warme melk met een koffielepeltje suiker erbij.
- Laat even staan tot de gist begint te werken.
- Doe de nloem in een kom en de gist toe.
- Voe alle andere ingrediënten behalve het zout toe en kneed het geheel tot een mooi deeg. Na een 5 tal minuten mag je het zout toevoegen en kneed je verder tot het deeg mooi los laat van de kom.
- Het mag niet kleverig zijn. Voeg indien nodig nog wat bloem toe.
- Laat het deeg nu onder een theedoek rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is.
- Haal dan het deeg uit de kom.
- Maak nu bolletjes van 50 gram en bol deze goed op.
- Leg ze op een bakblik ingewreven met wat zonnebloemolie en duw ze een beetje plat.
- Laat ze nu nog een half uurtje narijzen.
- Bak de berlinerbollen in een neutrale olie aan beide kanten gaar en goudbruin.
- Leg de berlinerbol met de bolle kant naar beneden en doe het deksel terug op de pan.
- De bovenste helft rijst zo nog een beetje bol op tijdens het bakken.
- Draai de bol en bak de andere kant mooi godbruin en gaar.
- Het randje zal wit blijven.
- Laat de bollen iets afkoelen en vul ze doormiddel van een spuitzak met vulmondje met abrikozenjam of een andere jam naar keuze.
- Bestrooi ze met poedersuiker.
- Ze zijn het lekkerste als je ze lekker vers kunt eten, liefst een beetje lauw nog ?
- Temperatuur olie ca 160° à 170°C.