Bietenbrood

Bietenbrood 2

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte bietjes op kamertemperatuur
  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist 1 zakje
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • snuf chilipoeder
  • water

Instructies

  • Vul een glas van 200 ml of meer met 50 ml lauw water dat niet warmer dan 30 graden is.
  • Voeg hier het suiker en de gist bij.
  • Roer het door en laat het een kwartier staan.
  • Het gist zal flink gaan werken en zich omhoog werken.
  • Schil de bietjes en rasp de helft van de bietjes fijn.
  • De andere helft maal je fijn met een keukenmachine of een staafmixer.
  • Door een deel te raspen krijg je wat meer verschillen van structuur in het brood en zie dan zie je straks de wat grove stukjes in het prachtig roze deeg terug.
  • Doe de bloem met de gemalen bietjes (dus de helft van alle bietjes) in een kom en voeg het gistwater met suiker toe.
  • Dit is wat aan de magere kant wat betreft, dus voeg stapsgewijs ongeveer 40-60 ml water toe.
  • Het deeg moet soepel te kneden zijn, maar het mag zeker niet te nat zijn.
  • Straks voeg je het tweede deel van de bietjes toe en wordt het deeg best wel vochtig.
  • Toch: bij het bakken van brood heb ik liever een wat nat deeg dan een te droog deeg.
  • Zonder vocht kunnen de gluten niet stretchen.
  • Kneed het deeg zeker een kwartier goed door en voeg vervolgens het tweede deel van de bietjes toe.
  • Je zult merken dat het deeg ineens een stuk vochtiger wordt.
  • Laat het deeg onder plastic een uur rijzen.
  • Wow, er ontstond een prachtig deeg, dat uit eindelijk vrij stevig rees. Jammer dat natuurlijke kleurstoffen een deel van de kleur verliezen bij een warme temperatuur en het bietenbrood een groot deel van de kleur zal verliezen.
  • Duw na een uur de lucht uit het deeg en breng het op spanning door het op te bollen.
  • Laat het nogmaals in een ingevette kom met wat bloem rijzen.
  • Zorg ervoor dat het brood niet aan de vorm blijft kleven na de rijs.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood