Bloemkool bhaji

Een bhaji is een Indiaas groentegerecht. Dit gerecht smaakt goed bij demeeste curry's en rijstgerechten.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 bloemkool van gemiddelde grootte
  • 200 gram aardappels
  • 2 eetlepel(s) plantaardige olie
  • ¼ theelepel zwart mosterdzaad eventueel geel
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 groene pepers
  • ¼ theelepel gemalen komijn djinten
  • ¼ theelepel gemalen koriander ketoembar
  • ¼ theelepel kurkuma koenjit
  • ¾ theelepel garam masala
  • 1 ½ dl warm water
  • vers korianderblad

Instructies

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en snijd de aardappelen in luciferdikke reepjes.
  • Hak de groene pepers.
  • Hak de knoflook zeer fijn of duw hem door de pers.
  • Maak de olie in een koekenpan of wok goed heet en piep er het mosterdzaad even in.
  • Doe hiertoe de zaadjes in de hete olie, leg een deksel op de pan en zet de pan op een matige hittebron tot de zaadjes niet meer tegen het deksel springen.
  • Haal de pan van de hittebron voor het deksel er af te nemen!
  • Voeg de aardappelen toe en bak die zachtjes ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de overige ingrediënten, behalve het water, toe en roerbak ± 5 minuten.
  • Giet het water erbij en sudder nog een kwartiertje, tot de groenten net gaar maar niet te zacht zijn.
  • Garneer, indien beschikbaar, met versgehakt korianderblad.

Notities / Tips / Wijnadvies

Als variatie kunt tegelijk met de overige ingrediënten een eetlepel gedroogde kokosnoot toevoegen.

Noot:

Garam masala is het Indiase basiscurrymengsel. Het is verkrijgbaar in Indiase winkels en sommige reformhuizen. U kunt het ook zelf maken. Dat kan het best in kleine hoeveelheden, zodat het steeds vers blijft. Een lekker mengsel bestaat uit 1 eetlepel kardemomzaadjes, 5 cm kaneelstok, 1 theelepel zwarte komijn (eventueel gewone), 1 theelepel zwarte peperkorrels en 1/4 muskaatnoot. Stamp dit in de vijzel zeer fijn, zeef het en stamp de grove deeltjes nogmaals. Of, maal ze in 30-40 seconden in een schone elektrische koffiemolen of specerijenmolen zeer fijn. Bewaar het mengsel koel en donker in een goed sluitend potje. Bovenstaande hoeveelheden leveren ± 3 eetlepels garam masala op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Voorgerechten
Land van herkomst India
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch