Blote Kindertjes in het Gras

In Groningen wordt deze stamppot traditioneel op nieuwjaarsdag gegeten, gemaakt van zoute snijbonen die vooraf werden ingemaakt. Het opengaan van het vat waarin deze bonen waren bewaard, was een teken dat het nieuwe jaar was begonnen. Deze traditie dateert van vóór het conserveren van groenten door middel van invriezen of inblikken. In Noord-Holland bestaat mogelijk een vergelijkbare traditie, maar dan met zuurkool uit het vat.
Porties: 4 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 300 g snijbonen gebruik eventueel verse als alternatief voor de zoute variant
  • 250 g witte bonen uit blik voor gemak, maar je kunt ook gedroogde bonen gebruiken voor meer smaak
  • Optioneel:
  • Spekjes hoeveelheid naar eigen voorkeur
  • Rookworst
  • Verse worst
  • Amsterdamse zure uitjes en augurken voor de garnituur

Instructies

  • Kook de snijbonen twee keer kort af om eventueel teveel aan zout kwijt te raken.
  • Kook de aardappelen en de snijbonen samen gaar en maak er vervolgens een stamppot van.
  • Voeg voorzichtig de witte bonen toe en schep deze voorzichtig door de stamppot, zodat ze heel blijven.
  • Als je spekjes wilt gebruiken, bak ze dan uit en voeg ze toe aan de stamppot.
  • Serveer de stamppot op een grote schaal met de verschillende worstsoorten, zure uitjes en augurken.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Groningen / Nederland