Boomstammetje

Bûche de Noel

Boomstammetje
Porties: 6 personen
Voorbereidingstijd 1 uur 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Biscuit

  • 30 gram gesmolten boter
  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 120 gram bloem

Banketbakkersroom

  • ½ vanillestokje
  • 300 ml melk
  • 90 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem

Mokkacrème

  • 40 ml expresso
  • 20 gram suiker
  • 100 gram chocolade puur
  • 300 gram boter
  • 70 gram poedersuiker
  • 300 gram gr banketbakkersroom

Garneren bijvoorbeeld

  • marsepijnen dennenappels
  • decorchocolaatjes
  • pecannoten
  • amarenekersen

Instructies

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Smelt de boter.
  • Klop de eieren met de suiker luchtig.
  • Zeef de bloem in 2 gedeeltes boven de eieren en spatel de bloem erdoor.
  • Spatel de boter erdoor.
  • Strijk het beslag gelijkmatig uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het biscuit in de oven in 6-10 minuten goudbruin en gaar en laat het afkoelen.
  • Leg ruim plasticfolie op het aanrecht en leg de plak biscuit, met het bakpapier naar boven, op de folie.
  • Verwijder het bakpapier.
  • Snijd een baan van circa 8 cm van de breedte van het biscuit en houd apart.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan de melk met het vanillemerg, het uitgeschraapte stokje en 60 g suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje melk door het eimengsel en schenk terug in de pan.
  • Roer goed door en verwijder het vanillestokje.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur garen.
  • Schenk de banketbakkersroom in een kom en laat afkoelen.

Mokkacrème

  • Kook voor de mokka-extract de espresso met de suiker in tot een siroop.
  • Smelt de chocolade.
  • Draai de boter met de poedersuiker luchtig.
  • Voeg banketbakkersroom, mokka-extract en chocolade toe en roer tot de crème egaal van kleur is.

Mokkaboomstam

  • Bestrijk het biscuit met een laag mokkacrème en schep de overgebleven crème in een spuitzak met glad spuitmondje.
  • Bestrooi met amarenakersen en pecannoten.
  • Maak met behulp van de folie een strakke rol van het biscuit, draai de uiteindes is tegengestelde richting aan en knoop ze dicht.
  • Herhaal dit met de achtergehouden baan biscuit en laat de rollen opstijven in de koelkast.
  • Snijd de kleine rolletjes diagonaal doormidden en prik ze met behulp van cocktailprikkers vast op de bovenkant van de boomstam.
  • Decoreer de boomstam met de overgebleven mokkacrème garneer naar eigen inzicht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Feestdagen etc Kerst