Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 00 gram bloem
- 300 ml water
- 1 zakje gedroogde gist is 7 gram
- 10 gram suiker
- 9 gram zout
- 2 theelepel Vadouvan kruiden of naar eigen smaak
- eventueel
- wat semolina of wat griesmeel voor de zijkant van het brood
Instructies
- Roer het gist met de suiker door 50 ml lauw water van ongeveer 20-25 graden in een ruim glas.
- Laat het een kwartier staan.
- De gist begint nu flink voor te werken.
- Kneed het bloem en het zout met de rest van het water en het gistmengsel in ruim een kwartier tot een soepel deeg.
- Is het deeg iets te droog, voeg dan een klein beetje water toe.
- Als je van het deeg een bijna doorzichtig vlies kunt trekken, is het klaar.
- Laat het deeg een uur tochtvrij rijzen. Ik doe zelf altijd een pedaalemmerzak over de schaal.
- Met bakpapier in je bakblik weet je zeker dat het brood altijd makkelijk uit de vorm komt.
- Vet je bakblik in. Zelf leg ik altijd nog een strook bakpapier over de breedte van het bakblik.
- Zo weet ik zeker dat ik het brood altijd zonder problemen uit het blik kan halen.
- Dit doe ik ook bij een anti-aanbaklaag.
- Verdeel het deeg in 2 stukken en meng door de helft van het deeg de vadouvan-kruiden.
- Rol beide degen uit tot een lap die net zo breed is als je cake- of broodblik.
- Probeer de lappen net zo groot uit te rollen en leg ze op elkaar.
- Leg de kruidige laag op de gewone brood deeg laag.
- Om het verbranden van de kruiden te voorkomen, hou ik de kruidige laag graag aan de binnenkant.