Capellini met mosselen en prei in een groene kruidensaus
Ingrediënten
Voor de mosselen:
- 2 kg mosselen
- 2 uien
- 5 takjes selderij
- boter
- peper zout
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 citroen
Voor de pasta en de saus:
- 2 preien
- boter
- peper zout, nootmuskaat
- 500 gram capellini zeer fijne spaghetti
- 4 dl mosselkookvocht
- 1 dl droge witte wijn
- 4 dl room
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- ½ eetlepel bieslook
- ½ eetlepel gehakte kervel
- ½ eetlepel basilicumsnippers
- 100 gram gemalen gruyèrekaas
Instructies
- Bereid de mosselen, haal ze uit de schelpen en houd ze in het gezeefde kookvocht warm.
- Maak de prei schoon, spoel hem onder stromend water en snijd de prei in de richting van de vezels in lange reepjes van 2 mm dik en 5-6 cm lang (juliënne).
- Stoof de preireepjes kort in een klontje boter en kruid ze met wat nootmuskaat.
- Kook de capellini in 3-4 minuten al dente in gezouten water met een klontje boter, giet ze over in een vergiet en laat ze uitlekken.
- Voeg de capellini bij de gestoofde preijuliënne en meng voorzichtig door elkaar.
- Kruid met peper en zout en houd warm.
- Laat 4 dl mosselkookvocht en 1 dl droge witte wijn tot de helft inkoken.
- Voeg 4 dl room toe en laat tot sausdikte inkoken.
- Voeg de gehakte groene kruiden toe en laat de saus niet meer koken.
- Roer een klontje boter door de saus en kruid af.
- Warm de mosselen even in hun kookvocht op en laat ze uitlekken.
- Schik de prei-capellini centraal in een diep bord en schik de mosselen rond de capellini.
- Schep hier en daar wat saus over de mosselen en garneer met een takje groen.
- Strooi er wat gemalen kaas over.
- Serveer de resterende mosselen, capellini, kaas en saus in een tweede bediening.