Catalaans gebak
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 100 gram boter
- 100 gram griessuiker
- 2 eieren
- 200 gram bloem
Voor de praline:
- 50 gram amandelschaafsel
- 50 gram griessuiker
- ½ eiwit
Voor het Catalaans gebak:
- boter
- 140 gram griessuiker
- 100 gram amandelpoeder
- 2 eieren
- 50 gram lauwe melk
- 190 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 3 eetlepels ananas jam
- 1 eetlepel bloemsuiker
Instructies
- Doe voor het deeg de boter met de suiker in een beslagkom en wrijf ze goed door elkaar.
- Kneed er vervolgens één voor één de eieren door en kruimel er tenslotte de bloem door.
- Wrijf het deeg tussen uw handen tot het goed is gemengd en laat het in de koelkast ± 30 minuten opstijven.
- Maak de praline voor de taartbedekking.
- Meng de amandelschilfers, de suiker en het eiwit voorzichtig door elkaar.
- Maak het beslag.
- Klop 125 gr boter met de suiker en het amandelpoeder, goed op en klop er één voor één de eieren en de helft van de melk door.
- Giet de bloem met het bakpoeder door een zeef en spatel ze door het beslag.
- Spatel er tenslotte de rest van de melk door en schep het beslag in een spuitzak.
- Wrijf een taartvorm van ± 22 cm ddoorsnee met boter in.
- Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee.
- Prik de bodem in en verdeel er de ananasconfiture over.
- Spuit het beslag, tot op 1/2 cm van de rand, op de bodem en bestrooi met de praline.
- Rol de rest van het deeg uit, snijd het in bandjes van ± 1 cm breed en bekleed de taart hiermee.
- Zet de taart ± 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
- Neem de vorm van de taart, laat hem op een rooster afkoelen en bestrooi hem tenslotte met de bloemsuiker.