Champignconsommé

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 gram champignons
  • 1 ½ liter kippenbouillon
  • 2 ei
  • 2 eetlepels Madeira
  • peper
  • opgeklopte gezouten room

Instructies

  • Sudder de gehakte champignons 30 minuten in de bouillon en zeef die dan door een kaasdoek; pers goed uit.
  • Klop er 2 lichtgeklopte eiwitten door, laat 2 minuten koken en zeef het geheel nogmaals door de kaasdoek.
  • Warm de soep opnieuw op en maak haar af met de Madeira, peper en zout.
  • Dien de soep heet op met een lepel opgeklopte gezouten room.
  • Het klaren van een consommé
  • Het geheim van een glasheldere bouillon zit 'm in het eiwit.
  • Zorg ervoor, dat u steeds zuiver eiwit gebruikt, d.w.z. eiwit zonder eigeel. 
  • Dit eiwit mengt zich met de zwevende bestanddelen in de soep (groenten, gehakt, kruiden).
  • Bij het koken wordt dit eiwit gaar en gaat zo een net weven door de bouillon.
  • Op die manier worden alle bestanddelen vastgehouden en vormen ze een dikke korst op het oppervlak.
  • Hieronder bevindt zich de glasheldere consommé.
  • Om de consommé onder de korst uit te halen, gaat u als volgt te werk:
  • Maak een groot gat in de eiwitkoek en zet hierin een puntzeef, zodat de bouillon in de zeef loopt.
  • Laat de zeef op de rand van de kookpot rusten.
  • Zet een tweede puntzeef, waarin een neteldoek hangt, in een andere kookpot en schep de bouillon voorzichtig met een pollepel van de ene pot in de andere over.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep