Het snijden van een chinoise verwijst niet naar een snijtechniek, maar naar een keukengereedschap genaamd ‘chinois’ (uitgesproken als ‘sjie-noo-eez’). Een chinois is een keukenzeef die veel gebruikt wordt in professionele keukens en soms thuis bij het bereiden van sauzen, soepen, sappen en purees.

Het bestaat uit een kegelvormige metalen zeef, meestal van roestvrij staal, die aan een steel bevestigd is. Het heeft een fijne, strak gespannen gaasstructuur die helpt bij het filteren en zeven van vloeistoffen en het verwijderen van ongewenste deeltjes, klontjes of pulp.

Om een chinois te gebruiken, plaats je deze boven een kom of pan en giet je de vloeistof of het gerecht dat gezeefd moet worden voorzichtig in de chinois. Door met een houten lepel of een stamper voorzichtig druk uit te oefenen op de ingrediënten in de chinois, wordt de vloeistof geperst terwijl de ongewenste deeltjes achterblijven in de zeef. Hierdoor krijg je een gladde, zijdeachtige textuur in je gerechten.

Het gebruik van een chinois is handig bij het bereiden van gladde sauzen, heldere bouillons, gezeefde sappen of gepureerde groenten waarbij je een gladde consistentie wilt zonder klontjes of vezels.

Het ‘snijden’ van een chinois is eigenlijk het proces van het zeven of filteren van vloeistoffen of purees door de zeef. Het is een nuttig hulpmiddel in de keuken om een perfecte textuur en helderheid aan gerechten te geven.